Grill-brikett
Kipróbáltuk a grill-brikettet, és ragyogóan bevált. Azt ígéri, hogy minden varázslat nélkül begyújtható, láng nélkül ég, 15 perc alatt átizzik, és egyenletesen adja le a hőt legalább két órán át. Mindez teljesen igaz, annyit még hozzátennék, hogy immár nem 2, hanem 3 órája tart az a parázslás, és még mindig akkora a hő, hogy alig lehet megfogni a grill fogantyúját. Úgyhogy ez hatalmas csoda…
Jól grillez, szépen, egyenletesen, jó az íze is. Nincs füst, korom, nem megy bele az ételbe. A hamu jól kezelhető, könnyen kidobható. Felhasználás előtt könnyen tárolható. Egyszóval nagyon szuper! 1250 forint volt a 4 darab tégla a Tescoban, van 8-as csomag is kétszer ennyiért. Most egyszerre kettőt használtam el. Azt is írja, hogy egy tégla kb. három főre elég - ez lehet, hogy igaz is, de félek, hogy akkor nem annyira egyenletes a hő eloszlása.
Az egyetlen dolog, amire oda kell figyelni, hogy több helyen is meg kell gyújtani a téglákat az elején, hogy minél egyenletesebben és gyorsabban átizzon.
Zöldségek
- 1 kaliforniai paprika
- 1 fehér paprika
- 5-6 fej gomba
- 1 cukkini
Mindez fűszeres olajjal megkenve, alutálcára téve, majd alufóliával letakarva. 20 percig volt a grillen, majd közvetlenül evés előtt még öt percig, hogy felmelegedjen. Kicsit sok lett az olaj, és a közvetlenül a tálcán lévő zöldségek kissé megégtek, ettől eltekintve minden remek volt. Kettőnknek éppen elég lett. Legközelebb mehet még több zöldség, és nem árt kicsit megforgatni-összekeverni félidőben.
Krumpli
- 8 darab krumpli
Nem hámoztam meg őket, csak megmostam, így beraktam közvetlenül az izzó brikettek mellé. 70-80 percet tölthettek ott, pont jók lettek (persze sótlanok, de így akartam). Fejenként 3 bőven elég lett volna, marad holnap ebédre is. :-)
Hús
- 50 dkg csirkemell
- 4 db virsli
A csirkemellet még fagyosan félbevágtam, majd amikor kicsit jobban kiolvadt, akkor levágtam róla a kevésbé szép részeket. Utána barbecue gyorspácba raktam a kb. ujjnyi vastag szeleteket, amíg a zöldségeket előkészítettem. 10-10 percet sült mindkét oldaluk, így pont jó lett (ízes, sült, de nem száraz). A virslivel nem volt előkészület, 5-5 percet sültek. Elég lett volna fejenként egy-egy szelet csirkemell is, itt is holnapi ebéd lesz a maradékból. :-)
Kukorica
- 3 db maradék kukorica
A csövek a héjukban maradtak, és alufóliába tekertem őket. Utána az éppen sülő étel mellé kerültek a grillrácsra, kellett nekik kb. egy óra. Legközelebb még sütés előtt levágom a csúcsukat és a legvégüket, így tekerem be őket fóliába: így nem kell a forró kukoricákkal zsonglőrködni.
Grillezés közben érdemes művelődni, például akár a Művelt Alkoholistát olvasni, hogy ugyan milyen bort érdemes venni a grillkaja mellé. :-)